Hondenvoeding? Hoe kies je kwaliteit?

Vers vlees

Hondenvoeding:

Er wordt veel over hondenvoeding gesproken maar hoofdzakelijk door fabrikanten van commerciële hondenvoeding.

hondenvoer
commerciele hondenbrokken

Wij hebben onze honden  altijd kant en klare brokken gevoerd maar de laatste jaren begin ik steeds meer te twijfelen aan de juistheid van onze keuze. Al zoekend kom je veel tegen over de commerciële diervoedingshandel. Deze handel heet niet voor niets “commercieel” , hun doelstelling is het behalen van winst! De gezondheid van onze honden komt op de tweede, zo niet latere plaats.

Wist je dat, wanneer je de labels op de verpakking leest, het belangrijkste ingrediënt vooraan staat en het minst belangrijke achteraan? Wanneer er dus als eerste Tarwemeel staat, dat dit dan het hoofdbestanddeel van de voeding is?
Dat als er op de verpakking staat: bereid met vers vlees er meestal maar een paar procent (4%) echt vlees echt in de voeding zit? De fabrikant liegt dan niet want het zit er in maar meestal is dit minder dan 10 procent!

Wist je dat fabrikanten graanproducten in de voeding stoppen als vulling? Een hond heeft dit eigenlijk helemaal niet nodig en poept al deze vulling er ongebruikt weer uit. Jij sjouwt je te pletter aan hondenpoepzakjes, betaalt je scheel voor het voer en de hond heeft er geen nut van.

Wist je dat de vleesbrokken in smakelijke jus-saus uit blik eigenlijk maar voor een paar % (ongeveer 4%) uit vlees bestaat en voor de rest uit soja? van de soja kunnen de fabrikanten op vlees lijkende stukken maken! Slim hé!

Zodoende ben ik me gaan verdiepen in het voer.  Gelukkig zijn er ook commerciële voermerken die als 1e ingrediënt 30 % of zelfs meer vlees aangeven. Let op vleesbestanddelen kunnen bestaan uit ingewanden!

Ik heb al een leuke site gevonden die zeker de moeite is om eens door te neuzen:

http://www.voerwijzer.com/

Hier staan bruikbare tips op en een aantal merken voer met de ingrediënten vermeld. Ik ben het niet helemaal eens met de prijsindicatie die ze geven maar wees daar kritisch over.

Ik ga in ieder geval nog eens verder duiken want ook de herkomst van ingrediënten laat te wensen over, hier neus ik nog eens rond.

Hieronder staat al een link waar duidelijk wordt dat het einde van mijn onderzoek nog niet bereikt is ……

Keuringsdienst van Waarde over diervoeding

Naar aanleiding van dit artikel hebben wij besloten onze honden voortaan op KVV te zetten. KVV staat voor Kompleet Vers Vlees. Ik heb een leverancier gevonden die pakketten verkoopt met verschillende diersoorten, ingewanden en gemalen botten er in. De pakketten ruiken naar echt vers vlees, zoals je ook bij de slager haalt. In het verleden hebben we ook wel vleesworsten gekocht waarbij je eigen maag al omkeert bij de lucht er van. Dit vlees dat we nu voeren zou ik zo zelf in de pan gooien als er geen stukjes bot tussen zaten. Hier is een beetje theorie achter KVV zoals op de site van Lotgering hondenvlees staat:

Waarom vers rauw vlees voor de hond

Daarvoor gaan we terug naar de voor ouders van de hond, DE WOLF.

Als we naar het spijsverteringssysteem en naar het gebit van de hond kijken komt deze voor maar liefst 99,99 % overeen met die van de wolf. Door de eeuwen heen is de buitenkant zeer veranderd maar de binnenkant van de hond lijkt nog precies op die van de wolf. De wolf is een carnivoor, of wel een vleeseter. De wolf eet niet alleen orgaanvlees en vlees van zijn prooi maar ook zachte botten.

Er zit louter en alleen natuurlijke mineralen, enzymen en vitamines in. Dit zijn goede bestanddelen voor een gezonde voeding. Gebaseerd op een goede gezondheid en ook gezond te houden.

Vers rauw vlees is niet alleen heel gezond voor de hond, maar zelf zeer moeilijke eters smullen ervan.

Er bestaan veel vooroordelen over rauw vlees. Het is vies om vast te pakken,  het stinkt enz.  Maar, als we het vlees gaan verhitten, vernietigen we veel voedingsstoffen. Zoals de eiwitten, deze veranderen van structuur en hierdoor zijn ze moeilijker verteerbaar.  Er is zelfs bekent dat er honden zijn die allergisch zijn voor verhitte eiwitten en zijn deze eiwitten niet verhit geweest komt er geen allergische reactie.

Er zitten in ons rauwe vlees geen kleur-, geur- en smaakstoffen, geen chemische antioxydanten en geen conserveringsmiddelen.  Alleen koelen of vriezen.

De honden vinden het van zichzelf heel lekker. Zelfs in de natuur is het vaak, “Hoe meer het stinkt, hoe lekkerder het is“. In het wild eten de wolven zelfs rottende resten van doden dieren.

KVV
puppies aan hun eerste vaste maaltijd

Ze begraven de overgebleven resten voedsel om dit op een later tijdstip weer heerlijk te verorberen. In vers vlees voor de hond hoort geen varkensvlees, dit in verband met risico op de ziekte van Aujeszki.

Hoeveel vlees voor de Hond

1 % (= 10 gram) 1,5% (= 15 gram) á 2 % (= 20 gram) van het lichaamsgewicht van uw hond per dag. Is uw hond 40 kg. dan kan deze volstaan met ± 6 ons vlees. Vers vlees is zeer compact. Dit is een standaard gegeven. Wij adviseren altijd om op het “oog” te voeren. Elke hond is weer anders.

Goed VLEES VOOR DE HOND is vermengd naar een goede verhouding, spiervlees, orgaanvlees,dierlijke vetten, kraakbeen en beenderen. Er zitten zo veel mogelijk gelerende eiwitten in. Dit zijn zenen, aanhechtsel en bindweefsel van het vlees. Dit zijn de bouwstoffen van de hond. Voor een fysieke sterke hond. Het geheel bevat voldoende vitamine en mineralen. U kunt het vers vlees het beste op kamertemperatuur geven.

Het belast de organen,zoals de nieren, minder. Deze twee elementen zijn de basis voor een gezond en lang leven van uw hond. 15% van dierlijk vet vervangt 80% van de brok. Ons voer is minder vochtig dus compacter. U hoeft er minder van te geven. Uit het basisvoer haalt uw hond ruim voldoende van alles wat hij/zij nodig heeft. Het basisvoer bestaat uit 100% vlees beenderen en orgaanvlees. Wij voeren de term Totaalvoer. Overal waar Totaalvoer voorstaat is helemaal volledig. U hoeft hier niets aan toe te voegen.

Sinds dat we vlees voeren is Whoopy, onze lastige eter, weer volop aan het smullen. Toen ze drachtig was, was ze minder mager dan bij de vorige dracht.

In de tussentijd hebben we het nest van 18-06-2014, 2015 en de nesten van April al weer groot en uit huis. We waren er erg blij mee! De pups lusten het erg graag, geen vieze pups door pap, brokjes weken en al dat meer. Gewoon puppymaling en iedereen is blij.

Gemiddeld 1 a 2 % van het lichaamsgewicht voeren bij een volwassen hond. Je voert met het oog en de hand: dit betekent dat je kijkt hoe je hond er op doet. Is de ontlasting goed, is de hond levendig, hoe is de vacht? Met de hand voel je op de ribbenkast of de hond niet te dik of te mager is. Te dik: je kunt de ribben nauwelijks gevoeld krijgen. Te dun: het is een wasbordje. Goed is wanneer je de ribben kan voelen en voelt dat er een laagje tussen zit. Liever een iets te magere hond dan een te dikke. Dik zijn is veel gevaarlijker voor de gezondheid.

9 gedachten over “Hondenvoeding? Hoe kies je kwaliteit?”

 1. Enkel vraagjes;
  Waarom geven jullie geen varkensvlees aan de honden. Ze zijn vleeseters zoals wolven en die eten met name wilde zwijnen toch?
  Waardoor komt het dat organen zoals nieren (welke nog meer) minder zwaar belast worden door vlees?
  Zijn naast het gebit ook de darmen en organen nog hetzelfde zoals bij de wolf?

  Bij voorbaat dank voor je reactie

  Vriendelijke groeten

  Beantwoorden
  • Hallo Julius,
   De reden dat we geen varkensvlees voeren is omdat dit vlees besmet kan zijn met de ziekte van Aujeszki. Deze ziekte is zonder meer dodelijk voor honden (en katten). In Nederland komt de ziekte nog nauwelijks voor (dankzij een goed vaccinatiebeleid) maar in andere landen zijn ze nog niet zover. Niemand wil het risico lopen toch een stuk besmet vlees te voeren en zijn viervoeter kwijt te raken terwijl er genoeg alternatief vlees is. Wilde honden (en wolven) eten alles aan wild dat ze tegenkomen dus ook konijnen, herten, muizen, maar wilde zwijnen zullen ze minder vangen omdat dit geduchte tegenstanders zijn. Een wild zwijn kan een hond behoorlijke schade aandoen, een hond zal hier liever niet teveel energie insteken zeker niet als er gemakkelijker prooien rondlopen. Het voeren van vers vlees heeft als groot voordeel dat je het originele dieet van de hond (wolf) zo dicht mogelijk nadert. Er wordt dan nauwelijks granen gevoerd (alleen vulmiddel in brok, de ingewanden van hond en mens kunnen hier slecht op reageren), we voeren ook de vuile ingewanden en gemalen botten mee. Doordat er geen chemische en andere onnodige toevoegingen zijn, hebben de ingewanden het een stuk gemakkelijker, ook hebben vers vleesgevoerde honden minder last van obesitas. Innerlijk lijkt de hond nog steeds op de wolf dus ook zijn ingewanden wijken maar een beetje af, de hond verteert plantaardige materialen beter dan de wolf. Dit komt door domesticatie.

 2. Hallo,

  Jullie schrijven 20 % van het gewicht bij een hond van 40 kilo zo een 600 gram vlees, verdeell je dat in 2 x 300, gram , en is dat hete enige wat de hond eet?
  met vriendelijke groet Anna

  Beantwoorden
  • Hallo Anna,
   De hoeveelheid is 2% (geen 20%). Een hond van 40 kg. zou dan ongeveer 800 gram per dag nodig hebben. Deze is te verdelen over 2 a 3 porties op een dag. Wanneer je in de week 6 diersoorten voert dan hoef je hem niets anders te geven. wel zorgen dat hij ook de botten van de betreffende dieren eet! Zo komt hij aan zijn kalk. Het is best veel werk zelf het voer samen te stellen zodat het evenwichtig is, op de site van voerwijzer kun je veel goede tips vinden. Er zijn ook commerciele leveranciers van vers vlees, dan kun je zonder bang te zijn hem wat te kort te doen, verschillende diersoorten uitzoeken. In de regel zijn deze voeders goed.

 3. Dank jullie we voor de informatie,
  er werd ook gesproken over Lotgering,
  ik woon in Kudelstaart en volgens mij zit deze firma in Abcoude,
  dus dichtbij
  vanaf welke leeftijd mag je deze rauwe vleessoorten aan je hond geven
  toen ik bij de dieren speciaalzaak was wist de mevrouw me te vertellen dat haar diepvries vlees pas op latere leeftijd mocht
  Fijne Paasdagen

  vriendelijke Groet Anna

  Beantwoorden
  • Hallo Anna,
   Ik kreeg het mailtje ook net terug van de provider dat hij niet af te leveren was, dus bij deze:
   Wij spenen onze pups zelfs op vers vlees! Voorwaarde is dat ze 6 diersoorten in de week krijgen compleet mat de gemalen botten er in. Op die manier krijgen ze alles wat ze nodig hebben. Wij doen dit al 3 jaar en onze pups zijn allemaal uitgegroeid tot gezonde honden.Wij hebben Lotgering gevoerd, zelf gemaakt (teveel werk voor mijn gevoel) en nu voeren we Lupa. Het is een beetje zoeken naar wat bij je hond en portemonnee past. Over het algemeen kost vers vlees ongeveer 3 euro per kilo. Groot voordeel is dat ze veel minder ontlasting hebben en minder vaak hoeven te plassen dan wanneer ze brokken eten. Dit komt omdat ze bijna alle voedingsstoffen uit het vlees gebruiken. In brokken zit vaak veel vulmiddel. We hebben dat zelfs gemerkt bij het merk Orijen, welk toch 80% vlees bevat. Dierenartsen en dierenspeciaalzaken zijn vaak wat voorzichtig met rauw vlees omdat ze het niet kennen van de opleiding en ze vaak gesponsord worden door voederfabrikanten. In totaal voeren wij nu al 5 jaar vers en zijn er zeer tevreden over.

Plaats een reactie