Puppy prijs?

Te hoge puppy prijs?

Weinig mensen verdiepen zich grondig in een ras bij het uitzoeken van een hond. Advertenties worden bekeken op internet. Het moet een de beste rasechte hond zijn maar hij mag niet teveel kosten. Heeft men een ras uitgezocht die men wil hebben, verdwijnt die wens snel weer wanneer men de prijs hoort die een verantwoordelijk fokker vraagt voor zijn pups. Men maakt een rekensom en bedenkt zich hoeveel de fokker zal verdienen. Er gaan diverse uitspraken door het hoofd als: “ik heb geen stamboom nodig, ik hoef geen entingen”. Men belt de fokker en zegt dan:”ik bel wel terug” of “ik moet even met mijn partner overleggen” om vervolgens nooit meer iets van zich te laten horen. Veel puppykopers geloven dat wij onze pups veel te duur verkopen. Vervolgens wijken deze kopers uit naar de “hondenimporteurs” met pups uit het voormalige Oostblok of de talrijke broodfokkers die hun pups tegen dumpprijzen kopieren. Maar is het waar, verkopen wij onze puppies echt te duur?

Het verantwoordelijk fokken van honden vereist veel investering en niet alleen in geld maar ook in tijd. Ik leg graag uit waarom U bij ons en andere serieuse fokkers geen “hond op een koopje” kunt krijgen. Het is een onderwerp met veel aspecten en wij vinden als U dit eens door wilt lezen.

Wat ik eerst wil melden is dat het kopen en houden van een hond (een levend organisme) welk een 10 tot 12 jaar ons leven zal verrijken een hele verantwoordelijkheid met zich meedraagt. Alles heeft zijn prijs, ook het welzijn, gezondheidszorg en goede voeding. Maar dat is niet alles! Het is het gecontroleerd fokken, het uitsluiten en het uitroeien van ziektes om zo het ras gezond en in stand te houden. Alle rasverenigingen geven richtlijnen wat betreft het houden van honden, het fokken met honden en het socialiseren van pups. Wij houden ons daar aan ondanks het feit dat wij niet aangesloten mogen zijn bij een rasvereniging (zie elders op de site) van de Raad van Beheer. Dit houdt in dat wij daardoor veel moeten investeren om up to date te blijven en alles goed te doen.

De koper ziet dit niet omdat het achter de schermen gebeurt.

Het fokken van honden is niet dat we de vloer van de schuur met wat stro bedekken, de pups zo nu en dan een kom voer geven en ze dan voor een zo hoog mogelijke prijs verkopen.

Het fokken van pups ziet er zo uit:

Allereerst hebben we een goede teef van een goede fokker gekocht. We hebben haar liefdevol in huis genomen en met kwaliteitsvoer grootgebracht. We hebben onkosten gemaakt voor gezondheidschecks, entingen, ontwormingen, alles om haar gezond te houden. Daarnaast hebben we haar laten checken op HD, PRA en von Willebrands disease. We hebben de contributie aan de EMCPC, de dekkosten, de kosten voor de EMCPC-stambomen en de eventuele kosten van drachtigheids-echo. Voor de reu geldt dat we dezelfde gezondheidschecks met kosten.

Als je pech hebt dan moet de teef met de keizersnee geholpen worden. Daarnaast heb je de visite van de dierenarts voor de entingen, gezondheidscontrole en het plaatsen van de verplichte microchip. Hiernaast moeten alle in huis aanwezige dieren elke 2 weken ontwormd, dat is een dure bezigheid. Als je wilt kunnen we het nog verder voeren. De benzinekosten naar de dierenarts, dekreu, overnachtingen wanneer deze ver weg zit. Ook seminars en lezingen voor fokkers zijn niet kosteloos.

Het is een fulltime baan om de pups te verzorgen. Men moet er altijd zijn voor de pups: 5 a 6 x daags het nest schoonmaken, 4 a 5 x daags voeden, spelen met de pups en goed socialiseren. Pups moeten met vele dingen in het leven kennismaken, ze gaan mee wandelen, krijgen alle geluiden en situaties in huis mee, en dat allemaal om te zorgen dat ze goed op het leven in het gezin waar ze komen zijn voorbereid.

Vaak moeten we de eerste nachten waken om optimale zorg aan de pups te leveren.

Natuurlijk hebben we naast opgezwollen ogen van gemiste slaap ook erg veel plezier aan een nest anders zouden we het niet doen.

De pups groeien op in huis wat inhoudt dat ze hun sporen op het meubilair achterlaten, ze plassen op de vloer wat uitbijt, ze krassen op de deuren en hangen in gordijnen.

De teef is na 4 a 5 nesten klaar als moeder en gaat met pensioen, ook dan blijft ze een volledig lid van de familie. Er worden hoge eisen gesteld aan het fokken van honden. Ook al hebben wij geen honden met stamboom van de Raad van Beheer (wel 1 van de EMCPC), wij houden wel de regels van de Poedelclub aan. We hebben een levenslange verantwoordelijkheid voor de honden en blijven altijd aan de zijlijn aanwezig voor de kopers van de pups. Deze kunnen altijd terecht voor advies.

Wij hebben zelfs een garantieregeling waarbij het kan gebeuren dat de puppyprijs terugbetaald wordt, bij onvoorziene gezondheidsproblemen van de pup. (gelukkig hebben wij dat nog niet hoeven doen!). Wanneer blijkt dat een pup toch niet in het gezin past, nemen we hem terug van de koper. We geven het aankoopbedrag (min 20%) terug. Deze 20% wordt gebruikt om de pup weer te herplaatsen. In die tijd heeft hij vaak zijn volgende vaccinatie nodig, nog een wormkuur, eet van ons eten en zorgt er voor dat wij niet zomaar van huis kunnen. Daarnaast spelen wellicht advertentiekosten een rol.

Nu de andere kant van de medaille: Pup tegen een koopje!

Deze pups hebben nooit papieren met een afstammingsbewijs. De ouderdieren worden niet geröntgend en nooit getest op andere erfelijke gebreken. Deze onderzoeken zijn duur dus er wordt bij het dekken van de honden niet gekeken naar gezondheid, bewegingsapparaat, socialisatie en andere aspecten van het fokken. Vaak betreft het uit het voormalig oostblok gefokte honden: ouderdieren zijn niet aanwezig en erfelijke aandoeningen zijn niet meer te controleren.

Deze honden mogen niets kosten, krijgen een spuitje wanneer ze teveel gaan kosten. Ouderdieren die niet meer kunnen werpen worden afgemaakt. Ze krijgen vaak een zelfgezette enting (entstof uit het buitenland) en zelden een chip. Wanneer je geluk hebt krijg je een gezond dier maar wanneer je pech hebt kunnen de dierenartskosten de prijs van een weloverwogen gefokte hond ver overstijgen.

Een ander aspect is dat het leven met een niet/ slecht gesocialiseerde pup soms een zenuwslopende ervaring kan zijn. De pup is onvoldoende op mensen gesosialiseerd en dit is lastig recht te trekken. Hulp vragen bij de verkoper loopt bijna altijd op niets uit. Woede, ergernis en verdriet volgen elkaar op bij de koper.

De enigen die profiteren bij een dergelijke pup “op een koopje” zijn de verkopers/ fokkers. Je kunt alleen goedkoop verkopen wanneer je iets goedkoop “produceert”!!!

Kortom: het fokken van honden dient op een verantwoordelijke manier gedaan worden en waarbij het welzijn van de dieren voorop staat!

Fokkersethiek:

Honden fokken betekent de verantwoording nemen voor het fokken van gezonde, prettig huisgenoten. Een succesvolle fok begint al bij het uitzoeken van de ouderdieren, het gaat er NIET om dat je een reu en een teef bij elkaar zet en de pups met een zo hoog mogelijke winst te verkopen. Een verantwoordelijk fokker probeert het ras gezond te houden en misschien zelfs te verbeteren.

Een goed fokker zoekt met zorg zijn dieren uit en leeft samen met hen in huis.De fokker ziet alles van zijn dieren en kan hierdoor goed inspelen op alles rondom de dieren. Een goed fokker heeft ervaring en kennis op het gebied van honden opvoeden en gedrag. Hiermee zal hij de toekomstige eigenaren van de pups kunnen helpen wanneer ze problemen ondervinden met hun nieuwe huisgenoot.

Het gaat het de fokker om, om goede eigenaren te vinden voor zijn pups, de ze goed voor te kunnen lichten over alle aspecten van het houden van honden. De fokker zal de koper met raad en daad altijd blijven bijstaan. Om dit allemaal goed te kunnen doen heeft de koper veel tijd en plaats nodig. Het zou zomaar mogelijk zijn dat een pup helaas terug naar de fokker wordt gebracht omdat er een “mis-match” of onvoorziene situatie plaats heeft gevonden. De zorg rondom de pups houdt nooit op!

 

 

 

 

13 gedachten over “Puppy prijs?”

 1. Ja, inderdaad. Er wordt op allerlei manieren uitgelegd wat er allemaal komt kijken bij het fokken van honden, maar veel verschil met andere rassen is er eigenlijk niet. Dus is de hierboven gestelde vraag van Marieke heel terecht: Wat kost zo’n pup nu ongeveer? Ik schrik niet zo gauw, want ik heb al 42 jaar honden en heb de prijzen zien oplopen van hfl. 450,00 naar € 1250,00, dus laat maar eens i3ets horen.

  Beantwoorden
  • Hallo René,
   Zoals gesteld is de prijs onderhevig aan verschillende factoren. Er is een goede reden waarom ik deze niet vermeld op de site. Wanneer je oprecht geïnteresseerd bent in die reden of een pup, kun je me altijd een privéberichtje sturen naar mijn mail. Deze staat op de contactpagina en is ymollen@gmail.com.

 2. hebben jullie op dit moment nog één koningspoedel te koop ? mijn voorkeur gaat uit naar een koningspoedel in een lichtbruine teddybeerkleur ? dank voor uw bericht; mvg ANN

  Beantwoorden
 3. Goedeavond kunt u mij helpen aan een harlekijn klein poedeltje. Wij zijn de trotse bezitters van een Maltezer thithithu. Een vrouwtje van nu 4 jaar oud en willen graag een vrouwlijke harlekijntje bij. Mag ik van u ook een richtlijn van prijzen.

  Beantwoorden
 4. Beste,
  Hebben jullie momenteel teef pups te koop of een verwacht nest deze zomer?
  We zijn opzoek naar een leuke harlekijn teef.
  Alvast bedankt,
  Fam Haase

  Beantwoorden
 5. Hallo, mijn man en ik zijn geïnteresseerd in een pup.
  Zijn er op dit moment nog pups bij jullie? Ze zien er echt heel lief uit.
  We zijn alweer 4 haar zonder hond. En het verlangen begint weer te groeien .
  Er gaat een lichte voorkeur uit naar een teefje .
  (En ja we willen natuurlijk ook wel graag de prijs weten)

  Beantwoorden
  • Hallo Anita,
   De pups uit dit nest zijn al allemaal besproken. Het eerst volgende nest zal rond deze tijd vogend jaar zijn

Plaats een reactie