Wat zijn de raskenmerken van de koningspoedel?

Groot nieuws!

Per 1-1-2015 wordt de meerkleuren poedel weer erkend door de Raad van Beheer. Dit betekent dat er weer mee gefokt mag worden. Een grote stap aangezien op deze manier de genenpoel van de koningspoedel vergroot wordt. (minder ouderparen= grotere kans op afwijkingen in een ras). Zie bericht van de Raad van Beheer:

Raskenmerken van de koningspoedel

raskenmerken van de koningpoedel

Een Franse poedel of kortweg poedel is een hondenras dat afstamt van de Barbet. Doordat de Fransen veel werk aan de rasveredeling van de poedel hebben verricht wordt het ras tegenwoordig als Frans beschouwd. Of de poedel ook echt oorspronkelijk een Frans ras is is omstreden. Met zekerheid is slechts bekend dat de poedel al vanaf het begin van de zestiende eeuw in Midden- en Zuid-Europa voorkomt.

Zelfs Rembrand van Rijn had een meerkleuren poedel!

De bewegingsvrijheid van de poedel was vroeger erg belangrijk omdat het een jachthond was. De de haren van de hond werden op de meeste plaatsen grotendeels verwijderd uit praktische overwegingen (klitvorming) maar op andere plaatsen niet. Deze plekken waar het haar bleef staan, waren die bij de gewrichten en de borstkas; de reden daarvan was omdat het te gevoelig voor de hond was om daar de haren weg te halen. Ook op de staart en bij de kop liet men het haar staan om bij het werk in het water de honden beter te kunnen zien.

De poedel is een van de rassen die het snelst zijn ontwikkeld en van uiterlijk zijn veranderd.

Poedels zijn er in diverse variëteiten volgens de raskenmerken van de koningspoedel:

  • De koningspoedel; deze heeft een schofthoogte van 45 tot 60 cm. De officiële naam van de koningspoedel is grote poedel. De naam koningspoedel verwijst naar een grote witte poedel in koordenmodel. De koorden zouden dan als een koningsmantel of een nertsmantel over de grond slepen, vandaar de naam koningspoedel. Ook wordt in Nederland de naam standaardpoedel gebruikt voor de grootste variëteit van de poedel (Engels: standard poodle).
  • De middenslagpoedel; deze heeft een schofthoogte van 35 tot 45 cm.
  • De dwergpoedel; deze heeft een schofthoogte van 28 tot 35 cm;
  • De toypoedel; deze heeft een schofthoogte die kleiner is dan 28 cm (meestal omstreeks 25 cm).

Volgens de raskenmerken van de koningspoedel kan een poedel kan de volgende typen vacht hebben:

  • Kroesvacht: De kroespoedel heeft een overvloedige beharing van fijne samenstelling. De beharing is wollig, kroest goed, is veerkrachtig en biedt weerstand aan de druk van de hand;
  • Koordvacht: De koordenpoedel heeft een overvloedige vacht van een fijne samenstelling. De beharing is wollig en dicht en vormt kenmerkende koordjes van gelijke lengte. De koorden moeten door de eigenaar, net als bij de vacht van bijvoorbeeld de Komondor, in de vacht gedraaid worden. Ook moet de vacht regelmatig worden bijgeknipt.

Algemeen voorkomen  volgens de raskenmerken van de koningspoedel

De Koningspoedel is een intelligente hond. Hij is actief, alert en geeft door zijn manier van lopen de indruk zeer sierlijk te zijn. De Koningspoedel is bekend om trouw, zijn aanleg om te leren en het gemak om hem te trainen. Dit maakt hem tot een bijzonder fijne gezelschaphond.

karakter

De Poedel is een intelligente hond die regelmatig de clown uithangt. ze kunnen in het bos uren met elkaar of de baas spelen maar het komt ook regelmatig voor dat ze gewoon een rondje rennen alleen al om het rennen. Ze zijn sierlijk en behendig. Ze worden gezien als een van de intelligentste hondenrassen, zijn attent en hebben een hoge aaibaarheidsfactor. Door hun bouw, kapsel en sierlijke manier van bewegen stralen ze elegantie en waardigheid uit.

De poedel is een zeer populair ras ondanks het suffige imago dat ze hebben gekregen door hun voorkomen in diverse advertenties en films. ze zijn hun baasjes trouw en vinden het heerlijk om aandacht te krijgen. De kleinere varianten hebben het meestal niet op kleine kinderen maar kunnen goed leren hiermee om te gaan. De standaardpoedel ( koningspoedel) is tevreden met alle aandacht ongeacht hoe oud het kind is. Sommige poedel binden zich te sterk aan één huisgenoot en dit kan lijden tot verlatingsangst. Het is zaak hier van jongs af aan rekening mee te houden. De poedel waakt goed en dit houdt in dat hij snel zal blaffen wanneer er iemand aan de deur komt. Dit gedrag is echter te sturen zodat ze snel weer ophouden met blaffen. Bij de opvoeding is het belangrijk hier direct aan te werken zodat je geen hond krijgt die voortdurend blaft.

Kleuren

Er zijn volgens de raskenmerken van de koningspoedel meerdere kleurvarianten bij de: zwart, wit, bruin, abrikoos, grijs, rood, harlekijn en tan in meerdere kleuren. Er moet gezegd worden dat de Raad van Beheer moeite heeft met de rode en meerkleurige variëteiten .

De vacht

De poedelvacht is dik, krullerig en verhaart niet. Dit is een zogenaamde anti-allergene vacht endat  maakt hem geschikt voor de meeste mensen met een allergie voor honden. Doordat de nieuwe haren tussen de oude komen te zitten vormen zich klitten. Het is daarom noodzakelijk om de hond regelmatig (minstens 1 x per week) te borstelen. Hiernaast dient de hond een regelmatige knipbeurt te krijgen om het model mooi te houden en extra klitten te voorkomen. (Wanneer de hond dagelijks los mag rennen door het bos, ben je blij dat hij weer kort geknipt is). Wanneer de hond klitten krijgt is hij extra gevoelig voor warmte en zou oververhit kunnen raken. Doordat de haarschubben van poedelhaar wijd uiteen staan zal een poedel niet glimmen, dit komt dan niet door een slechte gezondheid.

Gezondheid

De raskenmerken van de koningspoedel geven aan dat ze van nature lichamelijk sterk zijn, ze hebben niet veel last van erfelijke afwijkingen. De ouderdieren dienen getest te worden op: HD, PRA en Von Willebrand’s. Ze vinden het heerlijk om te rennen en beweging te krijgen maar welke hond wil dat nu niet? Voorkom dat de hond gaat rennen met een volle maag, dit zou kunnen leiden tot een maagkanteling (maagtorsie). Symptomen hiervan zijn: dikker worden van de buik en braken terwijl er niets komt. Indien je dit ziet bij je hond ga er dan direct mee naar een dierenarts want de hond kan hier zeer snel aan overlijden.

 Bij de fokker hoort je hond met 6 weken zijn eerste vaccinatie te krijgen. Wanneer de hond 9 weken en 12 weken oud is dient de pup zijn vervolgvaccinaties te krijgen. Als de hond mee gaat naar het buitenland, dan is Rabiës (hondsdolheid) verplicht,  ook België en Duitsland zijn al buitenland (de pup mag pas vanaf 12 weken tegen Rabiës geënt worden). Wanneer je met de hond naar een hondenschool of kennel gaat is de Kennelhoestenting belangrijk (en vaak verplicht).
Tot de pup volledig geënt is, is het beter de zogenaamde “poepveldjes” te vermijden aangezien je daar geen zicht hebt op eventuele zieke dieren. Natuurlijk moet de pup wel veel in contact komen met andere dieren, kies daarvoor bekende dieren uit waarvan je weet dat ze gezond zijn, of de klasgenootjes op de hondenschool.
De hond moet regelmatig ontwormd worden. Pups elke maand tot ze 6 maanden oud zijn en daarna 2 x per jaar. Ontwormingstabletten werken niet preventief maar doden enkel de wormen die op dat moment aanwezig zijn. Wanneer je wormen hebt gezien is het verstandig de hond na 2 weken nogmaals te ontwormen om de wormen die intussen uitgekomen zijn, te doden.

De pup

Een pup moet er alert uitzien en lekker met zijn broertjes en zusjes spelen. Wanneer je voor het eerst een hond neemt is het niet verstandig om de pup te kiezen die het eerst op je af komt, vaak zijn dit de pups met de meeste ondernemingsdrang en iets lastiger op te voeden. Daarentegen moet je dan ook niet de pup nemen die in een hoekje zit. Een goede fokker kan je adviseren bij je keuze. Het moet liefde op het eerste gezicht zijn. Poedels kunnen kieskeurige eters zijn. Geef niet te snel toe wanneer hij zijn eten niet meteen op eet, de hond weet dit zeer snel en zal op het laatst alleen nog biefstuk eten.

Kies een voeding die bij je portemonnee past maar waak er voor de goedkoopste te nemen, deze bevatten veel plantaardige ingrediënten en daarvan krijgt de hond veel ontlasting en darmproblemen. Het is goed mogelijk een betere voeding te vinden die betaalbaar is maar check de ingrediëntenlijst. Onze honden krijgen vers vlees voeding (zie andere pagina).

De meeste volwassen honden eten minimaal 2 maaltijden per dag. Dit is het beste voor de vertering. Pups eten 3 tot 4 maaltijden per dag afhankelijk van hun leeftijd. Wanneer je een commerciele brok voert, is het raadzaam iets minder dan de aanbevolen hoeveelheid te voeren. De meeste fabrikanten willen graag verkopen en hoe meer je voert, hoe meer zij verkopen. Het is gemakkelijker de hoeveelheid iets te verhogen wanneer de hond te mager is, dan om de hoeveelheid terug te draaien wanneer de hond te dik wordt. Tussendoortjes zijn niet nodig. Wanneer je toch iets wilt geven, neem dan een product dat geschikt is voor honden en verminder dan de hoeveelheid voer van die dag. Ook wanneer je voer gebruikt bij de training is het raadzaam deze hoeveelheid te minderen op zijn dagelijkse portie. Om een pup sneller zindelijk te krijgen is het slim om ’s avonds na 20.00 uur geen water/ eten meer te geven.

Geef altijd wat om te kluiven, zo blijft het gebit schoon en de pup hoeft niet aan uw schoenen te gaan beginnen uit verveling. Gebruik kluiven die geschikt zijn voor honden, kippebotjes en andere dunne botten kunnen splinteren en de maag en darmen beschadigen, geef deze dus niet tenzij je hond altijd vers vlees krijgt. In dat geval kan de hond rauwe kippe- en eendenkarkassen wel verteren.
Druiven en rozijnen, uien, chocolade, alcohol, mosterd, tomaten- en aardappelplanten, avocado, pitten, rauw varkensvlees en de meeste notensoorten zijn giftig voor de hond, geef ze dus niet.

Hoe meer het stinkt hoe lekkerder het is. De kluiven die voor hen niet ruiken worden niet aangekeken.

Training

Wees consequent bij de opvoeding van je poedel: nee is nee. Stem het hele gezin af op de huisregels, des te eerder snapt hij het.Slaan en schoppen zijn geen goede straffen, de hond leert alleen dat dit pijn doet en zal hier wellicht later eens agressief op reageren. Je eigen lichaamshouding, stem, negeren en een goed getimede “foei” zal meer doen. Belonen heeft altijd meer effect dan straffen, zorg er dus voor dat je het gedrag van je hond omdraait in iets waarvoor je hem kunt belonen. Dit vergt wat creativiteit maar is wel veel leuker. B.v. als je hond eten van de tafel steelt, kun je hem straffen (is meestal te laat want de buit is al binnen), je kunt er ook voor zorgen dat er geen eten binnen bereik op tafel staat waardoor de hond de fout niet in kan gaan. Ga met je hond naar een cursus en leer hier de basisregels om de hond te belonen en te straffen, tevens is het een leuke sociale bezigheid met je poedel. Vaak bieden deze verenigingen ook een scala aan hondensporten, dit vindt de koningspoedel erg leuk.

Maak niet de fout te denken dat de eerste hond de tweede wel zal opvoeden. Vaak eindig je dan met twee honden die ongein uithalen. De tweede hond zal je net zo goed moeten opvoeden als bij de eerste. Soms denken mensen dat een probleemhond kattenkwaad uithaalt omdat hij een maatje mist. Wanneer men dan denkt dit op te lossen door een tweede hond, blijkt dat het daar niet aan lag maar dat je nu twee probleemhonden hebt. “Probleemhonden” ontstaan door communicatie/ opvoedingsfouten van de eigenaar. Raadpleeg een gedragsdeskundige in zo’n geval.

Leuk

Ik liep met mijn twee poedels en mijn Tibetaanse Terriër over straat en kwam een moeder tegen met een jongetje van een jaar of 5. Het jongetje zei tegen zijn moeder:”kijk mamma, die mevrouw heeft twee poedels en een hondje!”. Ik kwam niet meer bij!

Niet-erkende kleuren

In het verleden mocht je niet fokken met honden die niet de ‘goede’ kleur hadden. Toch kunnen dit honden zijn die een goede gezondheid hebben en prima als huishond geschikt zijn. Door niet met deze honden te fokken, blijven er minder honden over waarmee wel gefokt kan worden. Zeker als de genenpoel van het ras al niet zo groot is, is dat vanuit het oogpunt van inteelt en verwantschap niet wenselijk. In het projectplan is voorzien dat het verbod op het fokken met niet-erkende kleuren verdwijnt.

In juni 2014 heeft onze Algemene Vergadering ingestemd met het opheffen van dit verbod. Honden met een niet-erkende kleur krijgen op de stamboom de vermelding “niet-erkende kleur”. Deze vermelding zorgt ervoor dat het duidelijk is dat deze kleur niet officieel erkend is. De desbetreffende rasstandaarden worden hierdoor volledig gerespecteerd. De opheffing van het verbod op fokken met niet-erkende kleuren is per 1 januari 2015 van kracht

38 gedachten over “Wat zijn de raskenmerken van de koningspoedel?”

  1. Geachte medewerker(ster),

    Wij zijn zeer geïnteresseerd om onze eerste hond aan te schaffen. Hierbij gaat onze voorkeur na veel navraag en info ingewonnen te hebben via internet voor een koningspoedel. Nu is onze vraag waar we een goede te vertrouwen fokker woont en wat de kosten zijn van een goede te vertrouwen pub?

    Met vriendelijke groet, Hans Verbugt

    Beantwoorden
    • Hallo Hans,
      Als fokker gaan wij ervan uit dat we te vertrouwen zijn. helaas zijn er al te veel fokkers die enkel om geld fokken. Laat ik eerst zeggen dat een stamboom geen garantie geeft voor een gezonde hond. Een stamboom vertelt wie de voorouders zijn van de hond maar niets over uiterlijk, gezondheid en karakter. Juist dat karakter is belangrijk in een huishond. Wanneer je graag shows wilt lopen met een hond dan ontkom je er niet aan om een hond met stamboom te kopen. In alle andere situaties kan de stamboom in onze ogen achterwege blijven. Op deze site staat ook al een link naar de LICG (http://koningspoedel.logze.nl/meerkleurige-koningspoedels) Hier wordt ook ingegaan op het kiezen van de juiste fokker.
      Wijzelf fokken op uiterlijk en karakter en onze eigen honden zijn alle 4 echte knuffelkonten die vreemde mensen direct benaderen zonder angst of agressie. We testen onze ouderdieren op PRA en HD (de meest voorkomende poedel-aandoeningen). Pups worden bij ons in de huiskamer geboren en blijven daar ook tot ze naar de nieuwe baasjes gaan. We laten allemaal onbekende mensen komen kijken en ook honden van kennissen komen over de vloer. Verder gaan we met de pups met de auto en wandelen we over straat om ze kennis met verkeer te laten maken.
      Een goede fokker zal het ook altijd goed vinden dat je een keer kennis komt maken met hen en de honden. kortom er is niet zoiets als een goede-fokker lijst. Gebruik vooral je gezonde verstand. Ik zal dit bericht ook privé sturen. Wanneer je meer wilt weten kun je me via dat adres altijd bereiken.

  2. Hallo, wij hebben een harlekijn poedel reutje, van nu 6 maanden .
    Hij weegt nu inmiddels 24 kg en heeft een schofthoogte van 62 cm.
    We hebben al verschillende soorten honden gehad, maar kunnen nu al zeggen dat dit ras perfect is als gezinshond, wat een clown!!!

    Beantwoorden
    • Ja, dat klopt! De Koningspoedels zijn geweldige gezinshonden en weten iedereen om hun pootjes te winden. Ze halen allerlei streken uit en knuffelen graag.

  3. Hallo,

    Ik wil even zeggen dat jullie prachtige poedels hebben.
    Onze poedel Sannie was een x tussen een witte reu en zwarte teef, hier door kreeg dit nest ook geen stamboom papieren omdat haar broertjes en zusjes harlekijntjes waren. Nou ja niet allemaal, maar 4 van de 8. Het was echt een mengelmoes van nest. 4 zwart witte harlekijntjes, 3 hele zwarte waar van Sannie er 1 van was en 1 hele witte. Beide ouders hadden wel stamboom!

    Beantwoorden
    • Hallo Monique,
      Dank je wel voor je compliment! Stambomen blijven helaas een hekel punt. Ondanks dat de meerkleurenpoedels weer “mogen” moeten de ouders wel een door hen erkend stamboom hebben. Dit gaat dus helaas niet voor de meeste honden.

  4. Hallo,
    Ik heb een herplaatser gevonden via de poedelclub. Een reu van 3 . Geweldige honden,koningspoedels. Lief en een enorme knuffelkont. Ben er zielsgelukkig mee. Raadt iedereen dit geweldige ras aan. En ja, je hebt bekijks, maar dit komt door an elegante bijna dansende manier van lopen.

    Beantwoorden
  5. Beste,
    Kan u een fokker aanraden die ons een leuke koningspoedel fokt? We willen graag een huishond, dus de stamboom maakt niet uit. Wel het karakter!
    Ik hoor het graag,
    Joanne

    Beantwoorden
    • Hallo Joanne,
      Wij verwachten half oktober zelf een nestje koningspoedels van onze teef Puzzle. zij is gedekt door een zwarte harlekijn koningspoedel. de pups krijgen geen stamboom omdat Puzzle er geen heeft. wel krijgen de pups een afstammingsbewijs met 3 generaties mee. Ons volgende nest zal begin komend jaar met Whoopy en Oksy zijn. Onze lijnen zijn gezond en de ouders zijn allemaal getest en vrij van HD, PRA en vWD. Wanneer je bericht wilt krijgen bij de geboorte kun je me een mailtje sturen naar ymollen@gmail.com.
      groeten,
      Yolande

  6. Hallo. Ik heb jullie site bekeken en vind de honden en puppies prachtig. Ik heb een poedeltje Meisje van 02-05-2015. Een schat van een hondje maar helaas met een chronisch oofprobleem. Eigenlijk wilde ik een nestje maar weeg niet of het verstandig is ivm erflijkheid, wat ik ook wil zeggen is dat ze een hedl apart hondje is . Ze is gek op mijn man en minder op mij omdat ik haaf oren mort druppelen. Als ze geen zin heeft kan ze ons oom compleet negeren.ze doet precies haar eigen zin. Ik heb nog nooit zoeen hond gezien en wij hebben al veel honden bij ons oud laten worden. Graag een reactie van jullie. Vriendelijke groeten Cora

    Beantwoorden
    • Halle Cora,
      Dank je wel voor je complimenten! Poedels kunnen inderdaad een heerlijk eigenwijs karakter hebben. Wat fokken betreft: dat is iets waar je zelf achter moet staan.
      groetjes

  7. Wij denken erover dat onze volgende hond een poedel moet worden.
    Ik heb een vraag; ik zie verschillende kapsels, dat is leuk natuurlijk.
    Maar de neus: is die nou langharig of kortharig van nature, moet je die steeds bijscheren?
    Ben benieuwd.
    groetjes en alvast bedankt.

    Beantwoorden
    • Hallo Marjolein,
      De poedelvacht blijft steeds groeien en valt bijna niet uit waardoor het haar steeds langer wordt. Ook op de neus groeit het haar gewoon door. Naar wens kun je die kort scheren of langer laten.
      groeten,
      Yolande

  8. Beste, ik ga dit weekend naar pups kijken van koningspoedels. Nu las ik dat je hond zich te kan hechten en verlatingsangst kan krijgen. Hoe voorkom je dit…ik woon alleen met dochtertje..en mijn vader wordt de oppas in het begin.
    Ik moet zeggen dat ik daar van schrok. Door lichtte allergie van mijn dochtertje wil ik of een poedel of labradoedel…weet niet of het karakter erg verschild. Bedankt alvast gr. Claudia

    Beantwoorden
    • Hallo Claudia,
      Het verschil tussen de Labradoodle en poedel is klein. De labradoodles zijn over het algen=meen wat onstuimiger dan de poedels, ze zijn vaak ook wat zwaarder dus kunnen lomp uit de hoek komen. Er zijn tegenwoordig veel fokkers die een Labrador en een poedel kruisen en deze pups voor veel geld als labradoodle verkopen. Dit zijn echter geen Labradoodles en kunnen nog flink verharen en allergische reacties veroorzaken. Ga dus na hoeveel % Labraor er nog in zit.Bij de 2e generatie (Kruising poedel X Labrador) X ( kruising Poedel x labrador) wordt de kans op verharen kleiner. Hoe rechter de haren, de meer kans op allergische reacties.
      Verlatingsangst komt voor bij honden die het alleen zijn nooit aangeleerd hebben. Hoe meer baas jij bent, hoe minder kans op angsten. Dit is een proces van als pup de bench goed aanleren en rustig opbouwen. Het is zeker te voorkomen. Ik leg onze kopers dit proces altijd uit en geef, indien nodig, telefonische bijstand. Ik weet niet hoe andere fokkers daarmee omgaan.
      Succes.
      Yolande

  9. Wij willen ook graag een grote koningspoedel maar heb geen idee waar ik een goede pup kan kopen hoeft geen ras te hebben.
    Weet ook niet wat ze kosten .

    Beantwoorden
  10. Hallo,
    Heb interesse in een koningspoedel. Mijn ouders hebben er meerdere gehad, fantastisch zo’n drama-queen haha. Ben trainer en coach, denk dat een grote poedel heel goed om kan gaan met meerdere mensen op het werk, klopt dat?
    Is er een cursus in het leren omgaan met poedels?
    Hoe en waar schaf ik een poedel aan?

    Beantwoorden
    • Hallo Bodo,
      Poedels zijn echte mensen (en dieren) vrienden. Een goede hondeninstructeur kan je leren omgaan met je hond en tips geven voor de opvoeding.

    • Hoi Bodo
      Waarin ben jij coach? Wij hebben een grote poedel als hulphond(autisme begeleidingshond)

    • Bodo?
      Wij coachen hondeneigenaren bij het opvoeden van hun honden. Daarnaast coach ik ouderen in het maken van goede keuzes.

  11. Ik heb een PTSS Hulphond en je raad het al het is een koningspoedel (tweekleurig). Toen ik bij Hulphond kennis maakte met diverse honden werd ik meteen verliefd op de poedel. En dat bleek wederzijds. We zijn onafscheidelijk en hij gaat overal mee naar toe. Restaurant, winkels dagjes uit, ziekenhuis overal. Hij gedraagd zich overal voorbeeldig. Hij zoekt veel contact en is een echte knuffelkont. Echt een geweldig maatje en als Hulphond geweldig.

    Beantwoorden
  12. Hallo, ik heb een vraag over koningspoedel pups. Ik hoop dat vragen hier ook toegestaan zijn. De pup waar wij verliefd op zijn geworden lijkt niet geinteresseerd te zijn in ons. Hij speelt met andere pups, maar komt niet even bij ons snuffelen. De andere pups doen dit wel. Als we de pup optillen is lijkt hij wel op zn gemak te zijn en begint hij te likken. Zijn gedrag naar ons toe wijkt dus af van dat van de andere pups. Is dit normaal of is het slimmer om op zoek te gaan naar een andere?

    Beantwoorden
    • Hallo Bodyl,
      De klik tussen baas en hond is erg belangrijk. Meer nog dan de uiterlijke kenmerken is het belangrijk om als fokker te kijken wat voor karaktertjes er in zo’n hondje zitten. Meestal kun je dat vanaf de 4 a 5 weken leeftijd zien ontplooien. Wij laten daarom ook de toekomstige eigenaars nog niet te vroeg hun voorkeur voor een pup uitspreken. Het zou erg vervelend zijn wanneer een rustig, ouder echtpaar een druktemakertje krijgt of een familie met jonge kinderen een heel timide pupje. Pups die meteen bij (vreemde) mensen komen snuffelen en spelen zijn meestal de meest drukke honden. Aan zo’n hond heb je meestal de handen vol en als onervaren eigenaar is dat zeer lastig. Wanneer een pup niet bij je komt, is het meestal een van de rustigere pups. Zolang hij wel goed speelt en niet bang lijkt, is er vaak niets aan de hand. Dit zijn over het algemeen de pups die wat rustiger zijn en waar je juist als beginner veel plezier aan kan beleven. Heb het er eens met je fokker over.

  13. Hallo ik denk eraan om een koningspoedel te nemen het mag zelfs een volwassen hond zijn. Maar het.liefst van alles een rustige hond zodat ik hem/haar eventueel mee op vakantie kan nemen. Graag had ik vernomen wanneer je weer een nestje of volwassen hond hebt en wanneer ik er bv eentje kan krijgen(kopen natuurlijk) Ik ben wel alleen en heb een herplaatste Vizsla bij mij ook een schat van een hond en rustig. De kleur is niet zo belangrijk zolang het maar een rustige lieve vriend word.
    Vriendelijke groeten Monique

    Beantwoorden
  14. Gde Middag ,Een vraagje aan U.
    Mijn vrouw en ik gaan als vrienden uit elkaar.Dus ben ik straks compleet alleen.
    Heeft U tegen volgend jaar evtl Maart of April een nest met Koningspoedels.
    Graag aub uw reactie waarvoor dank.

    Beantwoorden
    • Hallo Patrick,
      Helaas stuurt de site niet alle berichten meer door waardoor ik die van jou i.i.g. gemist heb. Ik had dit jaar geen nest tot nu toe maar verwacht eind september wel een nestje. Wanneer je nog interesse hebt kun je me het beste even mailen op ymollen@gmail.com

  15. “Deze plekken waar het haar bleef staan, waren die bij de gewrichten en de borstkas; de reden daarvan was omdat het te gevoelig voor de hond was om daar de haren weg te halen. Ook op de staart en bij de kop liet men het haar staan om bij het werk in het water de honden beter te kunnen zien”
    Volgens mij is het om de romp, gewrichten en staart warm te houden tijdens waterwerk.

    Worden Koningspoedels nog voor waterwerk/apporteren gebruikt of is het jachtinstinct eruit gefokt?

    Beantwoorden
    • Hallo Dick,
      Hoewel ze nog weinig gebruikt worden bij de jacht (door hun tuttige imago), werken er nog wel jagers met poedels. Ze vinden het heerlijk om voor je te werken.

  16. Gde morgen. Graag vraag ik uw advies. Onze situatie is als volgt: Nadat mijn man en ik 3 Jack Russels te hebben gehad hebben we nu een Koningspoedel. Beer is een heerlijke pup van bijna 6 maanden, 13 kg en 50 cm. De overstap naar dit ras is bewust gemaakt voor de kleinkinderen nadat onze laatste Jack de kleindochter had gebeten. Traumatisch voor ons allemaal.
    Koningspoedel Beer is gek op de kleine kindjes maar loopt ze compleet omver, springt tegen hen op en is dus erg wild en enthousiast. Aan de riem doen geeft een getrek want hij is sterk. In de ren geeft constant geblaf want hij wil er graag bij zijn. Van dit gedrag worden de kleine kinderen bang dus lijkt het of we ‘van de regen in de drup’ zijn gekomen. We hadden juist de Koningspoedel genomen voor zijn kindvriendelijkheid…..
    Mijn vraag: heeft u tips voor ons?

    Beantwoorden
    • Hallo Wilma,

      Helaas is de server van deze site een tijdje van streek geweest waardoor ik geen toegang had tot de berichtjes. Mocht het probleem nog bestaan dat kun je me het beste mailen op ymollen@gmail.com die komen altijd aan.
      Groetjes,
      Yolande

  17. Hallo, wij zoeken een koningspoedel teefje, zwart. Pup of herplaatser dat maakt niet zoveel uit.

    Herplaatser moet wel gewend zijn aan kinderen.

    Weten jullie toevallig iets?

    Beantwoorden
    • Hallo Mike,
      Herplaatsers komen gelukkig zelden voor. Ons volgende nestje is pas weer eind dit jaar/ begin volgend jaar. Ik kan je op de wachtlijst plaatsen, dan krijg je iig bericht bij dekking.
      Groetjes,
      Yolande

  18. Hallo wij zijn op zoek naar een pup van de koningspoedel. Eind vorig jaar is onze Ritchback Bea overleden en zijn nu weer toe aan een nieuwe hond. Wij willen graag een teefje. Als jullie binnenkort een pup hebben horen we het graag. Hartelijke Groeten Cris en Sjoerd

    Beantwoorden
  19. Goedemiddag
    Nadat onze hond overleden is, zijn we op zoek naar een grote poedel.
    Klopt het dat het gedrag van een harlekijn minder stabiel is? Sommige raden het af.
    Graag hoor ik van u. Ook wanneer u weer een nestje heeft.
    Met vriendelijke groet
    Annelies Hambloch

    Beantwoorden

Plaats een reactie