Koningspoedel – en wat zijn nu eigenlijk Parti poedels?

Koningspoedels – Parti poedels

Een Parti-poedel is een poedel die meerdere kleuren heeft. Een mooi voorbeeld hiervan is de harlekijn poedel. Dit is een gevlekte poedel en komt voor in de kleuren wit met : zwart, bruin, grijs/zilver, rood en Brindle. Meest voorkomend zijn de wit met zwarte harlekijnen. Een hele mooie variatie op de Harlekijn is de Tuxedo harlekijn. Hierbij is het of de hond een jasje aanheeft, de kleur zit aaneengesloten op de rug en bedekt de voorpoten in meer of mindere mate. De borst is wit zodat het is of daar het overhemd toont.

Koningspoelde, Parti poedel
zwart met witte harlekijn

Brindle is een andere kleur die opduikt bij de parti poedels. De kleur is al gewoon bij rassen als de deense dog, de boxer de Mastiff enz.. Brindle kan in vele kleuren komen maar het characterestieke ervan zijn de tijgerstrepen.  Hieronder een voorbeeld van een Harlekijn wit  met Brindle.

Koningspoedel - parti poedels
Brindle met witte harlekijn

Andere vormen van een parti poedel zijn de poedels met een Tan-aftekening. Hierbij is het lijf één kleur en heeft de hond een afwijkende kleur aan het hoofd, (boven de ogen en bij de lippen),  op de borst, aan de benen en de onderzijde van de staart. De meeste tan poedels zijn black and tan. Hierbij is de tan meestal roodbruin van kleur. Deze tan kan echter ook in lichtere kleuren voorkomen zoals cremè of abrikoos. Een mooie aparte tan-tekening is de bruin met karamel tan-tekening (rechterpupje op foto)

muti-gekleurede Koningspoedel
Voorbeeld van een tan-tekening

 

Koningspoedel, parti poodle
Een ander voorbeeld van tan- aftekeningen

Sable of fawn is de laatste in de rij: Dit is niet echt één kleur maar meer een mengeling van kleuren. De haarpunten zijn afwijkend van kleur. Hierdoor kan de hele vacht donkerder lijken. Kenmerkend is dat wanneer je de hond scheert, hij weer lichter van kleur is.

De Nederlandse Raad van Beheer, welke over rashonden gaat, was niet blij met meerkleurige poedels. Volgens hen moesten deze eenkleurig zijn. De Harlekijn-tekening echter is een kleur die van nature bij poedel voorkomt. Tot 2007 jaar geleden was deze kleur dan ook wel toegestaan. Daarna niet meer tot 1 januuari 2015. Helaas hebben in al die tussenliggende jaren de pups geen stamboom gekregen zodat het niet mogelijk is om met een hond van Nederlandse afstamming een stamboom te krijgen. Mocht je al een stamboom krijgen dan komt er N.E.K. (niet erkende kleur) op te staan. Showen mag sowieso nog niet. Andere landen zoals Zweden, Oostenrijk en Amerika laten de Parti poedels wel toe.

2 gedachten over “Koningspoedel – en wat zijn nu eigenlijk Parti poedels?”

    • Wij houden alle honden redelijk kort omdat het anders erg veel werk is met 4 honden wanneer ze dagelijks door de bossen rennen. Een lange kuif hoort niet bij een kort kapsel vandaar dat die ook korter gaan.

Plaats een reactie