Nieuwe (koningspoedel) pup, do’s en don’ts

Pup nieuw in huis 

koningspoedel pup
nieuwe pup

Je handen zullen vol zijn vanaf het moment dat er een pup in huis komt dus probeer alle benodigdheden alvast in huis te hebben. Op die manier heb je je handen vrij om  de band tussen jou en je pup te beginnen op te bouwen, huisregels aan te leren, socialiseren en heb uit de problemen te houden!

Een “nieuwe puppy” boodschappenlijst ziet er zo uit:

Een bench van goed formaat Een halsband en een lijn
dekje- dekentje hondenborstel
Water- en voerkom nagelschaar
Niet-giftige speeltjes Hondenshampoo van goed merk

Ook heb je een hoeveelheid voer nodig welk hij nu gewend is te eten. Net als het eetschema dat hij gewend is. Het is erg belangrijk om hen niet gelijk van voer of voerschema te hoeven veranderen

Voerverandering geeft stress end at wil je je puppy niet gelijk de eerste dagen ook aandoen. Voerverandering geeft zeer vaak buikklachten en diarree.

Belangrijk is het ook om je huis “puppy-proof” te maken voor hij komt. Haal bijvoorbeeld alle stroomkabels van de vIoer of verberg ze achter opzetplinten, zet planten uit bereik en zet de eerste tijd dure meubelstukken ergens anders neer. Je kunt je kinderen ook betrekken in de voorpret door hen mee te laten denken en door ze eens kruipend door het huis te laten gaan, zo kunnen ze op ooghoogte alle verleidingen te bekijken. Ook kun je de kinderen nu al aanleren hun (kleine) speelgoedjes en prulletjes op te ruimen zodat de pup er niet op kan knaagt.

Het “puppy-proof” maken van je woning is de beste manier om stikken, braken,  diarree, en andere crisisituaties zoveel mogelijk uit de weg te gaan in de eerste weken.

Aanvullende pre-puppy taken

Voordat de pup in huis komt is het goed om alvast na te denken over het voer dat hij tijdens zijn puppy-tijd bij jullie zal eten, waar zij eet- en drinkbak zal staan, zij bench staat en waar hij ’s nachts zal slapen

Wij zijn een groot fan van het de bench, we geloven dat de bench een fantastische manier is om je pup veilig te kunnen laten liggen wanneer je niet elke minuut een oogje op hem kunt houden. Sommige mensen zien de bench als strafwerktuig of als een gevangenis maar de hond is van nature een dier dat in een hol ligt. Wanneer een pup op de goede manier aan de bench went zal hij zich heerlijk veilig voelen in zijn bench. Daarnaast zitten er nog meer voordelen aan de bench voor zowel jezelf als voor je hondenmaatje

Wij adviseren altijd om de bench alvast in huis te hebben zodra de pup komt. Wanneer je je pup de eerste weken op bed laat slapen en hem dan over wilt plaatsen naar de bench dan zal hij dat niet als een positieve verandering zien omdat hij al geleerd heeft dat zijn plekje op je bed is. Dan zal hij waarschijnlijk gaan gillen en blaffen en alles doen waar je tevoren zo bang voor was. Het is goed om hier tevoren al over na te denken. De bench, mits goed aangeleerd, is een heerlijke ligplaats voor de hond. Onze honden liggen nog steeds graag in de bench.

Wanneer je nog nooit bij een dierenarts geweest bent, is het fijn eerst eens kennis te maken en te zien of de dierenarts een beetje bij je past. Er zijn dierenartsen die strak traditioneel werken, holistische dierenartsen, natuurartsen en veel meer. Keuze genoeg dus kijk eens op het gemak rond.

Puppy’s eerste dag thuis

Het is een goed idee om, wanneer je de pup alleen gaat halen, de bench al mee te nemen wanneer je de pup gaat halen. Leg er iets zachts en lekkers in en vraag de fokker iets mee met de nestgeur. (wij geven dat altijd standaard mee). Leg dit voorwerp of doekje ook in de bench. Sommige mensen vinden het fijn de pup op schoot mee te nemen, leg dan een handdoek op je schoot om eventuele ongelukjes op te vangen.

Zodra je thuis bent, neem je hem direct mee naar de plaats waar hij zijn behoefte mag doen, door de spanning van de reis is de kans erg groot dat hij zal plassen en kun je hem gelijk belonen voor zijn goede daad. Sommige pups reageren positief op een lekkertje als beloning, anderen vinden het al geweldig wanneer ze geprezen worden. Het is voor jullie een beetje zoeken naar wat je pup fijn vindt.

Eenmaal binnen, zorg er dan voor dat je pup NOOIT alleen is, zelfs geen minuut. Het onbeperkt laten struinen van je pup in huis is vragen om problemen. Je focus moet liggen bij het helpen en begeleiden van de pup en niet bij het opruimen van kattenkwaad. Wanneer je hem even niet in de gaten kunt houden, laat hem dan in de bench gaan.

Laat geen kans onbenut om met de pup te praten, hem te aaien en te belonen voor alles wat hij goed doet. Het is beter hem regels aan te leren met beloning dan om zaken af te leren met straf. Daarbij geeft het geven van straf veel minder voldoening voor jou en duurt het langer eer de pup leert wat de bedoeling is. Raak de pup ook overal aan en aai hem ook op de gevoeligere plaatsen zoals de buik, bek, oren, onder de straat en de voeten. Op die manier leert hij dat dit niet eng is en kun je een leven lang zorgeloos verzorgen.

Heb er erg in dat de pup nog niet zindelijk is en maak een schema van uitlaten waar je je aan moet houden. Regel is dat de pup elke keer na eten, spelen en slapen zal willen plassen. Een voorbeeld van schema is:
Wakker worden
plassen
eten
plassen
spelen
plassen
slapen
plassen
spelen
plassen
slapen
plassen
eten
plassen
spelen
plassen, etc.

De rustperiodes in de bench, worden natuurlijk steeds korter en de periodes spelen/ los in de kamer worden steeds langer. Naarmate je je pup leert kennen en hij ouder wordt zal het schema zich aanpassen op de mogelijkheden van de pup.

Dag twee en verder

Ergens in de eerste 2 weken zal een bezoek aan de dierenarts gepland moeten worden. Hij zal zijn volgende enting nodig hebben en kan dan direct zijn gezondheidscontrole kunnen krijgen.

Zeer belangrijk is ook om meteen te beginnen met het socialiseren van je pup. De grootste fout die je kunt maken is om de pup angstvallig binnen te houden en weg van andere mensen en honden. Hij zal mee moeten met de auto, andere honden moeten besnuffelen, andere mensen moeten zien, rennende, fietsende kinderen moeten ervaren en alles wat hij in de rest van zijn leven mogelijk mee zal maken. Dit alles zonder hem te overweldigen maar wel elke dag regelmatig iets nieuws. Kijk naar de reacties van je pup en pas daar de hoeveelheid stimuli op aan. Wanneer de pup wat schuchter lijkt, praat dan op een wat opgewekte toon. Ga zeker niet zielig doen tegen hem. Een meelijwekkende houding en toon van de baas zal de pup juist banger maken en dat zal nooit meer over gaan. Deze eerste periode is ideaal om alles aan te leren op een positieve manier. Dit is een intensieve maar erg leuke tijd,

In deze periode kun je ook goed al beginnen met oefeningen als zit en lig. Gebruik iets lekkers om hem in de juiste houding te brengen en geeft de beloning pas wanneer de houding volledig is aangenomen. Koppel daarna pas het commando aan de houding. Neem contact op met een hondenclub en doe daar de puppy cursus, dit is erg leuk voor baas en hond. Kijk eerst eens rond bij deze club om te zien of hun trainingsmethodes je een goed gevoel geven, zo niet ga dan naar een andere club, het is het waard een half uurtje te rijden voor een prettige leeromgeving.